Tuesday, February 21, 2012

Sedaappp Pekena Cendol Pulut Tapai Kelantan.

Assalamualaikum.


Hohohoho, panas betol hari ni, even, bila hanya berboxer pun, masih lagi berpeluh..haisshhh, tu pun kau nak bagitahu ea?..actually, villa tempat kami reside ni made from kayu, what kind of kayu, yang tu aku tak sure, the point to tell you is, it is really really hot terutamanya around pukul 11-2, after that, my room is not facing the sun anymore, lega sikit..tapi berbeza plak dengan malam..nyaman je bila tidur, sejuk jeee.....

Dek kerana panas ni la, aku terpikir nak makan cendol, kali ni, kitorang ke Jalan kebun Sultan, gerai cendol di simpang 4 berdekatan dengan Zakini Nasi Kukus dan Restoren Keng Som, aku rasa, orang Kota Bharu kenal sangat area ni..apa lagi, boleh try laaa..

Plan kitorang sebenarnya, makan Nasi Daging Bakar with Sup, Cendol Pulut Tapai dan Gunting Rambut.

Zami driving, aku duduk dibelakang bersama Hamzah, Faiq di depan.
Leppas zohor tadi, kitorang sewa kereta pandu sendiri, kereta kancil. tak mahal pun chargenya, RM5/hour, ok la kan?..kitorang keluar ber-empat, so, boleh jimat la kan?..kalo sejam, RM 1.25 sorang. yang pastinya, takkan la kitorang keluar sejam, paling cepat pun, 2 jam, nak makan lagi, lepak lepak lagi, hisap rokok lagi..


Bro, apesal muka kau macam tu bro?..kau nak marah sape ni bro?
 Sebelum ke gerai cendol tu, kitorang makan daging bakar dan soup tulang dulu,nak tahu mano kedai tu?.. meh sini ore kelate, direction tu kedai tu is, first, to get to this kedai makan, kau kena pergi ke roundbout besar yang ada jam besar, if you are coming from KB Mall, at the roundbout, you take 9 a'clock junction, pastu kau akan jumpa traffic light, pusing kanan, go straight, untill you see TURSAB kedai, turn left, go straight, Yeeaaahhhhh, dah sampai pun kedai tu..harga kat kedai ni pun boleh tahan mahal gak..hehehe..tapi sedaappp..

dari kiri, Hamzah ( budak Sah Ale *Shah Alam*), aku, Zami ( budak Mighi )..dulu, Zami ni sorang blogger.
 Cendol sini terbaik, ada dua option, satu yang biasa, harganya RM2.00 semangkuk, dan satu lagi yang special, RM3.00 pun semangkuk. Aku ingatkan yang special ni, dia letak eskrim, kalo setakat letak eskrim, baik tak payah kan, tapi tak,  bila ditanya, yang special ni, dia letak kacang merah, jagung, dan macam macam jenis lagi, yang pastinya ada tapai, i like it!..,campuran ais kisar dan gula melaka yang just nice, memberikan kelegaan pada anak tekak dan rasa masam masam manis macam tu..best wooo...berbaloi..

Minyak in case emergency.
 Kitorang sewa kereta ni, tak perlu isi minyak, tawakal je la, harap harap, tak mati depan traffic light kan?..tapi dont worry, kitorang ada bawak minyak emergency, harga sebotol ni RM3..aku dah risau dah, dah la bukak aircond, pastu tekan minyak kuat kuat..celake, aku dah cop awal awal,  in case kereta ni mati, aku taknak tolak, aku tak nak keluar isi tangki minyak dengan botol ni even though seat aku paling dekat dengan tangki..aku tak nak..

By the way, aku perhatikan, kebanyakan perempuan ni sama ada tak reti @ malas @ buat buat malas nak jaga penampilan kereta mereka, tadi aku tengok, ada kereta mak cik ni, punya la berhabuk, di body kereta tu, banyak tapak tapak tangan anak dia, siap ada nama anak lagi.

Kebanyakan okey, bukan semua, and setuju?



Tadi kan, masa kat kedai gunting rambut, sementara tunggu member gunting rambut, aku belek belek Majalah Yezzz, di ruangan blogger, aku ada perasan dua blogger yang aku kenal..

Izzati Liyana dan Azza Azman.

Aku tak sempat nak ambik tahu keluaran majalah tu, yang pastinya, cover depan tu, ada gambar sorang pompuan bersama pelakon lelaki, botak ke ape nama dia ea..pelakon baru tu..


Nasib baik kereta kitorang tak mati tengah tengah jalan tadi.
nasib baik okey.

Have a good dayyy.

Assalamualaikum
.

36 comments:

  1. hoi hoi..makan cendol tak ajak org kat sini

    ReplyDelete
  2. matching ke santan n tapai?
    dah ada org wat menu kat restoran tu matcing la kot kan,

    minyak 3 hinggit tu xpaham.
    buleh jalan ke kancil?

    ReplyDelete
  3. sedapnya cendol, lama dah tak pekena!
    terliur dah ni..

    ReplyDelete
  4. haish. ape smoking ni? tak elok utk kesihatan. ngeh. ngeh. huiyoh! sedap gler mkn cendol time2 pns. dan mmg pun, tghri skang agak panas la wei. petang2 sikit baru berangin.

    ReplyDelete
  5. panas2 kne cendol perghh mmg cun (^^,)

    ReplyDelete
  6. me likey cendol pulut tapai versi kelantan. nanti boleh hang out sesama sambil pekena cendol juga hehe!

    ReplyDelete
  7. eh eh eh! dekat jerp kedai cendol dengan kawasan rumah pelangi. Ehehe. tp serius tak pernah try lg makan cendol kat situ. best ek?? selalu lalu situ..tgk ramai je manusia tgh makan cendol..huuu~nak kena try gak ni:)

    ReplyDelete
  8. @Rtp Farra Arisha

    hehehhe..boleh jugak..bila Arisha balik kelantan?

    ReplyDelete
  9. @laskar pelangi

    Laaaa, tok oyak, kalo tak g ambik dumoh tadi..hehehe

    ReplyDelete
  10. tapai tapai, rasanya mcm prnah mkn.. kat kenduri kawin..hmm tp takde la sedap mana..huhu

    ble blog ni nak msk majalah plak? hehe

    ReplyDelete
  11. CPT kat stadium pom sedak jgok boh..haha

    ReplyDelete
  12. kalau keluar outing, agenda pertama memang cari makanan!

    ReplyDelete
  13. huhu tak pernah makn cendol yg ada pulut tapai tu

    ReplyDelete
  14. serius..baca entry ni memalam..gulp..




    sedapnya cendol pulut....




    haish.

    ReplyDelete
  15. 'By the way, aku perhatikan, kebanyakan perempuan ni sama ada tak reti @ malas @ buat buat malas nak jaga penampilan kereta mereka, tadi aku tengok, ada kereta mak cik ni, punya la berhabuk, di body kereta tu, banyak tapak tapak tangan anak dia, siap ada nama anak lagi.

    Kebanyakan okey, bukan semua, and setuju?'

    ~ haha..pembetulan..bukan tak reti @ malas @ buat-buat malas tapi kami kete org pompuan ni lah tolong angkat beras..beli ayam..beli susu anak..hantar anak g sekolah..hantar bj g dobi..hantar anak g pengasuh..dan lain-lain tugas yang sewaktu dengannya..jadi..ms yang patut digunakan utk membelek kereta telah diisi dgn tugas-tugas di atas..haha..ok..I terasa tapi I perlu jelaskan situasi sebenar..;P

    ReplyDelete
  16. Sedapnya cendol. Meh belanja 1! Hahaha. Ehem ehem. Hebatkan dorang siap masuk majalah. Kita ni entah bila entah. Huuu

    ReplyDelete
  17. bkn semua prempuan camtu..

    mak aku siap letak surat khabr buat alas kaki taknak pasir masuk dalam keta..hehe

    ReplyDelete
  18. leh caya dop dlm botol tu minyak keta.
    hahahaa

    ReplyDelete
  19. Asyik perempuan kena ye,
    Akak mengaku cap jari anak selalu ada di kereta.
    Tapi fikirkan bagaimana nak cakap dgn 3 org anak istimewa akak..

    Baru cuci dan vakum ,tak sampai seminit dlm kereta dah bersepah mcm tak pernah kemas begitu juga rumah..

    Adakah kita nak marah, mereka tak faham..Nak ikat tangan mereka,mrk meronta..Nak ikat tali pinggang pun susah..

    Teringin nak naik kapal terbang dpt pergi umrah dan haji pun jadilah..Siapalah yg sanggup tolong jagakan anak istimewa akak ni!!!

    ReplyDelete
  20. ini rare.serius rare. sila kirimkan sample

    ReplyDelete
  21. ok cendol sangat melampau sedap ! wan, btw, background cun ! nampak sangat pilot ! cewah !

    ReplyDelete
  22. Amboii! Baca tajuk pon dah mampu buat org terliur! huhu.

    ReplyDelete
  23. Laaaa..ye ke Dhiya..so, you satu sekolah dengan hanis la kan?

    ReplyDelete
  24. err. okay. tak pernah tahu pon masuk dalam mana2. haha. thanks lah bagitahu. tapi kenapa tak tgk keluaran mana? teringin gk nk tgk ape yg ditulis kan. :D

    ReplyDelete

Terima Kasih Ye!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...