Friday, February 1, 2013

Away To Sabah

Wooohhhoooo..Dah lama ambe tak update blog. Dah lama tak singgah blog korang. Ampun maaf dipinta. Sebulan ni ambe busy. Actually. Bulan lepas ambe dapat jemputan untuk hadir di Test Maswings untuk Pilot Position. Masa tu, ambe habiskan masa dengan baca buku, study apa yang perlu. Alhamdulillah, ambe pass test tu, dan bergerak pula ambe ke Kota Kinabalu untuk hadiri seisi temuduga. Pagi tadi baru sampai rumah.

Entry kali ni, ambe letak banyak gambar. Biar ambe bercerita menganai gambar ye?. ambe dah susun mengikut kronologi ambe di Kota Kinabalu dah.


Ambe tak pernah naik kapal terbang besar. 28 January 2013 dikira hari bersejarah jugaklah bagi ambe sebab pertama kali boarding kapal terbang besar.Kehkehkeh.. Ambe depart from LCCT pukul 6. Dan sampai Kota Kinabalu International Airport ( KKIA ) pukul 8.30. Ambik masa 2 jam 30 minit from Kuala Lumpur to Kota Kinabalu. Nasib baik ambe tak muntah. Risau jugak, first time kan. Rasanya sama je macam bawak kapal terbang kecik.



Ambe bersama 3orang kawan menginap di Hotel GoldenHill di Tanjung Aru. 2-3 Minit driving time from Terminal 2 ( Low Cost Terminal Air Asia ). Bayaran hotel RM250 untuk dua malam. Okey dah tu.


Lepas habis seisi interview. Keesokannya, bermula lah penjelajahan kami ke Kota Kinabalu. First destinasi kami adalah ke Pasar Philippines. Tapi sebelum kami membeli belah. Kami segarkan badan dengan air kelapa fresh dulu. Harga satu kelapa ni RM3. Sangat murah okey..srruuppp..sruuppp.. #hirup isi kepala..nyum nyum nyum..


Ambe di sebelah kanan sekali. Kawan ambe di sebelah kiri bernama Syahmi, yang ditengah tu, Raja Ilham. Seronok kami, panas panas dihidangkan dengan air kelapa sejuk. Kedai air kelapa ni bersebelahan dengan kedai yang jual cenderamata. Selain tu, kami juga sempat beli keropok bulat bulat ( maafkan ambe, ambe lupa nama ). Macam macam perisa yang ada, ada perisa ketam, sotong dan udang..Ambe lupa nak ambik gambar.


Satu kerugian yang amat besar sekiranya tuan tuan dan puan puan tak singgah ke Pasar Philippines!!. Ambe percaya, hormon shopping perempuan akan mencanak naik ke otak bila sampai sini.. Macam macam ada tahu?.. Ambe tak reti nak mention nama nama barangan yang  dijual ni. Tapi ambe percaya, barang barang ni takda kat tempat lain di Malaysia selain dari Sabah. Semua barangan disini originate from Philippines. Ada macam macam mutiara lagi tahu. Menyesal betei ambe tak bawak beg besar besar..hummmmm..


Lepas shopping kitorang gi isi perut di Kedai Makan Happy. Sedap sup campur kat sini. Ambe suruh brader tu letak urat keting, perut, daging. Bukan setakat sedap. Murah pulak tu!!. Ambe ni suka beno makan sup dengan nasi..Favourite ambe la sup sup ni.


Lepas lunch, kami gi intverted house di Tuaran. Kalo nak masuk rumah ni, kena bayar RM10. WTHeck, mahal gilaaaa..Kami terpaksa cancelkan niat nak masuk dalam rumah dan sekadar jalan jalan diluar kawasan rumah. itupun kena bayar RM2. Kalo masuk dalam, tak dibenarkan ambik gambar, kalo dari luar, takpe nak ambik gambar. Ambe mohon, pemilik rumah ni turunkan bayaran masuk dengan kadar yang segera. Kesian kat orang. Kat kaunter, ramai yang tertanya tanya, berbaloi tak kalo masuk dalam ni..hmmmmm..




First Beach - Tempat kitorang lepak. Area ni, banyak kedai yang jual seafood. Tapi tokeynya ramai cina dan harga seafood yang boleh tahan mahal. Kalo nak yang murah. Korang boleh beli kat kedai biasa je, macam foodcourt giteww. Area first beach ni, amat seronok kalo nak lepak lepak minum air. Sebelah malam, berlambak amoi seksi lalu lalang sini. Sangat rekemen untuk orang bujang dan sangat tak rekemen untuk suami isteri..heheheh. Kat sini, siap boleh tensok sunset lagi tahu.


Teluk Likas - Kalau nakkan ketenangan tanpa didedahkan dengan betis betis amoi seksi. Teluk Likas ni sangat sesuai untuk lepak lepak. Area ni betul betul di kawasan pantai. Sambil minum air, kami boleh dengar ombak menghempas pantai lagi. Makanan pon boleh tahan murah. Sedap pulak tu.

I did well in the interview. Tapi semua bergantung pada rezeki.Interview kan benda yang subjektif. Tengok lah macam mana nanti. Result akan diumumkan lagi 2 minggu. Ambe rasa happy bila berada di Sabah and I wish, aku dapat kerja kat sini. Macam macam ada wooo..

Ambe active jugak di Twitter, tuan tuan dan puan puan boleh add ambe di @syazwancdm.

Okey.
Assalamualaikum.

.


40 comments:

  1. ok, dia dah pegi sabah. :p

    best of luck. mudah mudahan rezeki kau kat sana. amin

    ReplyDelete
  2. wow.. aku pegi sabah bln 12 ni. anyway gud luck for the result. and oh ya kalo dpat nnti bleh rekemen aku jd cabin crew. hehe

    ReplyDelete
  3. wan kalau ada rezeki dok ke maner.... harap2 rezeki berpihak pado demo.

    ReplyDelete
  4. err, kim sale deh ko saim demo hok namo syahmi tu. hikhikhik

    wah, cam menarik je rumah terbalik tu kan? aku yang tengok ni excited nak rasa masuk dalam tu apetah lagi korang yang ada kat sane tu kan? dulu, dekat penang, area tanjung bungah kot, ade satu rumah ni, atas pokok. rumah tu namanya rumah doremi. sebijik cam dalam cite p.ramlee tu. owner dia kata boleh masuk, amik-amik gambar tapi kena bayar 10 hengget jugak la. weols pun malas nak masuk la. mahal kot! sekali, tak ingat tahun bila, aku tengok kat dalam berita, rumah tu terpaksa dirobohkan MPPP sebab ape ntah. masa tu mula lah rasa menyesal sebab tak pernah try naik & masuk rumah camtu. tapi, ape-ape pun, rate 10 hengget tu mahal sangat laa. lagi2 kat sabah kan sebab sana kan barang mahal sikit dari semenanjung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, lupa pulak nak wish.
      all the best wan!
      :)

      Delete
  5. cop tepak.. meta lagi maghi smulo.<- mcm pelik je caraku menulis nih..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wohoho.. gi interview rupanya wan. patutla tetibe kat twitter dah sampai KK. Semoga rezeki ada bersama wan, amin.InsyaAllah. rasanya keropok tu org panggil amplang kot. kira oklah 2mlm rm250. kalau motel kat tgh KK tu satu malam rm150.. jauh betei cari urat ketingnya..sama tak, rasanya..? hehe.. ritu turun sabah, tekak takleh nak terima cara masakan dorg.. kihkihkih

      Delete
  6. huhuhu...

    lame dah ko tak update kot....

    anyway, aku pun suka g pasar filipina. 2 kali aku pegi 2 kali gak habis beratus kot. sebab barang dia semua unik :)

    ReplyDelete
  7. all de best... bile result interview kuar..

    ReplyDelete
  8. syok ohh...dok ajok..puii! T__T huhu

    ReplyDelete
  9. baru lepas gi sabah bulan 12 haritu.
    pasar philippines tu best, beli keropok sabah kat sana..

    seafood kami makan kat pasar malam jek kat bandar KK. murah!

    ReplyDelete
  10. penah pegi sabah tp time tu inverted house blom wujud lg XD

    ReplyDelete
  11. x oyak pn mai sabah! ambe ado sini

    ReplyDelete
  12. oooo yang tu namanya Syahmi...*wink2*

    ~kuis2 pasir pantai dengan kaki~

    ReplyDelete
  13. yg benda bulat bulat tu namanya amplang la. hehe. btw, welcome to sabah. kita ni pun perantau je haha

    ReplyDelete
  14. terima kasih yang komen semua
    ada masa, ambe jalan jalan blog hanpa semua ye,

    internet slow sekarang ni.
    mood blogging pun baru nak datang balik.

    ReplyDelete
  15. good luck wan. sedak oh g sabah baaa.:)

    ReplyDelete
  16. Tahu tak bila wan tak update lama fie risau lah ada gapo2 jadi ko wan. Huhu sebab yelah takut jadi gapo gapo geng blogger tak tahu. Heee. Nie dah dua dalam satu, g interview pah dapat g jalan jalan. Besttttt!

    ReplyDelete
  17. cantiknyaaa sunset!! ena tak pernah jejak kaki kt sana... wahhh bestnyaaa...

    ReplyDelete
  18. best kan g sano.. hehhe harap buleh fly 23/2 ni KL ke KK dge pilot shazwan che deraman.. :)

    ReplyDelete
  19. Waa..gud luckk wann..sonoknye jln2kt sbh..cuci mata nmpk..haha

    ReplyDelete
  20. Sabah memang best kot! ambe loni duk study kat Sabah laa :D
    btw all the best :D

    ReplyDelete
  21. wah seronoknta... deno belum pernah sampai sana.... :)

    ReplyDelete
  22. best demo gi jaley saboh... ambo dok rajin sapa lagi...
    apa pun semoga berjaya dapt jadi PILOT tu.....

    ReplyDelete
  23. Kami doakan yang terbaik untuk kau bro.. Ada rezeki, dapatlah kau terbang di sana.


    Ambe jadi keliru, seisi ke sesi? ;D

    ReplyDelete
  24. Bestnya... semoga selamat pergi dan balik

    ReplyDelete
  25. keropok bulat-bulat? hehe..tu amplang namanye wan..

    saya pernah belajar kat sabah 4 tahun..sabah best kan? rindu nak pergi sana lagi..

    btw, gudluck untuk result intebiu tu...mudah-mudahan ada rezeki wan..insyaAllah..

    ReplyDelete
  26. mtk izin buat iklan ye. nk buat duit seminggu rm400-rm800? modal hanya rm30. senang je. sesuai utk surirumah dan pelajar.

    ReplyDelete
  27. Wannn tolong call Na..ataw no no phone wan...urgent wan...sbb klau bole nk wwan dtg intetrview.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak apahal ter login mamat ni punya google hhehhe wan taw Na kan??? (Nahandsomegirl)

      Delete
  28. haha keropok bulat2 ye, tu namanya amplang wan. btw wish u all the best,InsyaAllah kalau dah rezeki tu tak ke mana :)

    ReplyDelete
  29. bestnya wan dey g alah saboh nah.insyaAllah dipermudahkan segalanya.nanti dapatlah tu kijo ;)

    ReplyDelete
  30. all the best untuk wan dan kawan2. biar semuanya diterima :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Ye!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...